fredag 9. september 2011

"Gjør-det-selv-gave" på 1-2-3 :)!

Det er en del som spør meg hvordan jeg lager bilder med decoupage/serviett-motiver på. Dermed tenkte jeg å lage en liten oppskrift til deg her.
Her er tre enkle bilder jeg lagde som takkegave til ei som sang i bryllupet vårt. Jeg visste at hun elsker engler så da var det bare å finne frem servietter, lerrett , maling og lakklim.


Jeg maler som regel alltid flere bilder enn jeg trenger slik at jeg har gaver liggende til andre anledninger. Dette kan være en koselig venninegave for eksempel:).
1. Først så grunner du alle lerrettene du skal ha med hvit maling.

2. La de tørke før du maler lerrettet på nytt i den fargen du ønsker. For å skape et litt slitt utseende så stamper du en våt pensel litt her og der på lerrettet mens du lar vannet renne nedover bildet.


Etter det første strøket er tørket er også krakelering et alternativ hvis du ønsker at bildet skal se litt slitt og gammelt ut. Dette får du blant annet kjøpt på panduro.


Her er et bilde jeg lagde hvor jeg brukte krakelering for å skape sprekkene du ser i bildet. Grunnfargen ble lysbrun, derretter smurte jeg krakkelering på. Og etter 2 timers tørketid malte jeg et tynt lage med fargen "old ivory". Derretter limte jeg alvejenten på med lakklim og lakkerte hele bildet.
Du pensler krakelering over hele bildet og lar det tørke i to timer ca. Husk å bruke et godt lag når du pensler da sprekkene vises bedre når du bruker godt med krakelering. Etter to timer så maler du andre strøket i en kontrastfarge til det første strøket ditt. Da vil du se at maling sprekker idet du drar penselen din nedover lerrettet. Ha kun et tynt lag med maling på penselen slik at krakeleringen klarer å sprekke malingen tydelig. Dra penselen kun 1 gang nedover lerrettet slik at malingen ikke blir for tykk til å sprekke.
Men for litt utålmodige sjeler som meg så blir det som regel til at jeg bruker førstnevnte metode. Da bruker jeg en våt pensel skape rennende effekt nedover malingen på lerrettet slik at det ser litt gammelt ut.Malingen må være våt når du gjør dette.  Da slipper du å vente de to timene krakeleringen krever før du kan gå igang å male andre strøket.


Her har jeg kun brukt vann til å renne slik at det skaper skjolder i malingen.

3. Riv ut motivet fra servietten du vil bruke. Du kan bruke saks hvis du vil men jeg synes det blir mindre "kantete" når du river det ut. Også ser det litt mer gammelt ut:) Her har jeg klippet ut englemotivet fra en serviett som dere ser. Så bruker du decoupage lakklim til å lime servietten fast på bildet.OBS! - Lakklimet er ikke det samme som krakeleringstuben som du ser på bildet. Decoupage lakklimet finner du her. Når servietten er limt fast så bruker du penselen din til å lakkere forsiden på servietten også. OBS! -Husk og lakkere hele lerrettet med lakklimet slik at det ikke ser skjoldete ut! Det er også viktig at du river av minst 1 lag av servietten før du bruker den. Servietter har som regel tre lag og jeg pleier å rive av ett som regel. Noen ganger river jeg av to hvis jeg vil servietten skal se litt dusere ut. Hvis du maler store bilder eller mye bilder som jeg gjør hvis jeg blir ivrig nok, så anbefaler jeg deg å kjøpe 1 liter med skolelim i stedet for decouapge lakklim. Grunnen  er at lakklimet er rett og slett veldig dyrt å bruke hvis du trenger mye. Hell litt skolelim i en skål og bland det med litt vann til du ser at det renner og blir litt tynnere. Da har du faktisk laget ditt eget lakklim som er mye billigere enn det du får på panduro:)Her er det også kun brukt rennende vann fra pensel for å lage den slitte effekten
Her er de tre bildene som ble en takkegave til ei som sang helt utrolig vakkert i bryllupet vårt:)

For de av dere som får lyst å prøve dette så ønsker jeg dere lykke til! Og hvis det er noe du lurer på så er det bare å spørre:)

Ha en fin helg!

2 kommentarer:

husetpålandet sa...

Så flinkl du er :) Kan tenke meg hun satt pris på det. Det er jo en kjempefin gave å gi bort:)

Anonym sa...

Flin du er...mye fint du lager...takk for tips! :)